Орендарів відлякують комунальні платежі

Київські ріелтори стверджують, що більшість орендарів під час пошуку житла звертають увагу на розмір комунальних платежів і наявність усіх лічильників, хоча раніше про вартість комунальних послуг навіть не питали. Зараз у деяких випадках розмір комунальних платежів може бути вищим за орендну плату. Про це повідомила Наталія Мащенко, ріелтор АН “Благовіст”, пише stroyobzor.ua.

На ринку оренди виникають навіть такі випадки, коли житло здають лише за сплату вартості комунальних послуг, але найчастіше господарі помешкань пропонують орендарям поділити витрати порівну.

Учасники ринку стверджують, що високі комунальні платежі суттєво змінили ситуацію на ринку оренди квартир, адже в столиці за грудень попит знизився на 40%.

Ріелтор зазначає, що в сегменті дорогих квартир, вартість оренди яких стартує від 10 тис. грн, орендодавці часто беруть сплату комунальних платежів повністю на себе.

Також орендарі особливо прискіпливо аналізують якість вікон, батарей і дверей у помешканні, матеріал і товщину стін, обираючи енергозберігаюче житло. Тож зараз орендувати квартири в “хрущівках” стає економічно невигідно, адже вони мають високий рівень тепловтрат.

Традиційно найбільш активно орендують однокімнатні помешкання з оптимальним співвідношенням ціна/якість. Таке житло здають за лічені дні. У той же час, щоб віддати в оренду дво- чи трикімнатні апартаменти, потрібно в середньому близько чотирьох тижнів.

Щодо прогнозів цін на оренду, то цьогоріч зростання не очікують. Більше того, вони можуть знизитися, адже кількість пропозиції житла постійно зростає, а орендарів не більшає.

Раніше повідомлялося, що підвищення комунальних платежів стимулює ринок оренди нерухомості.


Читати також:

  1. Високі комунальні платежі стимулюють ринок оренди нерухомості
  2. Чи вплинуло зростання комунальних тарифів на оренду житла?
  3. Вартість оренди нерухомості зростає
  4. В Україні купують менше житла
  5. У Києві виникла нова категорія житла

Тема : News