Продукти в Україні здешевіли

Від початку року в Україні знизилися ціни на яйця, м’ясо, а також деякі інші продукти харчування, що спричинило позитивний вплив на показник інфляції за січень. Таку інформацію повідомив Олексій Дорошенко, директор Української Асоціації постачальників торгових мереж, повідомляє УНІАН.

Експерт зазначив, що від початку року здешевіло все м’ясо і сало, дещо впали ціни на цукор і рис, а з овочів ціни просіли лише на цибулю. Дуже відчутно знизилася вартість яєць. Така ситуація значно стримала зростання інфляції.

Також стало відомо, що за останнє десятиріччя рекордним виявилося падіння цін на свинину. Так, наразі вартість в живій вазі становить 25 грн/кг, хоча торік в липні ціна була на рівні 34 грн/кг. За словами пана Дорошенка, сьогоднішня вартість наближена до собівартості виробництва, тож подальшого падіння очікувати не варто.

До речі, у січні, якщо порівнювати з даними за грудень, в Україні найбільше здорожчали послуги водопостачання – на 12,1%, фрукти – 9,6%, а також овочі – 9,1%. Найбільше падіння цін було зафіксоване на одяг, взуття, алкогольні напої та тютюнові вироби.

Нагадаємо, за підсумком 2015 року Україна скоротила імпорт продовольства на 41,5% через невисоку купівельну спроможність українців і стрімке зростання цін на імпорт через знецінення гривні. Таку інформацію повідомили УНІАН у прес-службі Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».


Читати також:

  1. В Україні рекордно здорожчали продукти
  2. Споживчі ціни в Україні підскочили на 13%
  3. Ціни на монтажно-будівельні роботи в Україні зросли
  4. Оцінка житла в Україні впала в ціні
  5. Рівень промислового виробництва в Україні знизився

Тема : News