Продукти в Україні здорожчали на 3,3%

За 2016 рік здорожчання продуктів харчування і безалкогольних напоїв становило 3,3%. Позаторік показник дорівнював 42%, а в 2014 – 25%, повідомляє УНІАН з посиланням на дані Олени Бєлан, головного економіста Dragon Capital.

“Протягом року, що минув, динаміка цін на харчі і безалкогольні напої була помірною”, − зазначила експерт. Вповільнення показника пов’язують з хорошим врожаєм с/г культур, стабілізацією нацвалюти, зростанням пропозиції продуктів на внутрішньому ринку, що відбулося через торговельні обмеження з боку Росії.

Наприкінці 2016 року в цілому ціни на споживчі товари в Україні підвищилися на 12,4% у річному вираженні, а позаторік цей показник дорівнював 43%. Торік у грудні зафіксували здорожчання на 0,9%, а в листопаді – на 1,8%.

Зі слів експерта, зростання інфляції здебільшого відбулося через підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Раніше Держстат повідомив, що в 2016 році інфляція в Україні сягнула свого мінімального значення за останні два роки − 12,4%. Показник виявився меншим за прогнози провідних рейтингових агентств, що передрікали його в розмірі 14%.

До речі, за підсумком 2016-го гривня увійшла до трійки валют світу, що зазнали найбільшої девальвації. На перших двох місцях розташувалися узбецький сум (падіння на 19,3%) і азербайджанський манат (-13,6%). Вітчизняна нацвалюта девальвувала на 12,9%. Такими є дані дослідження Forex Club.

Експерти зазначають, що гривню минулого року послабили нестабільність цін на ринках сировини, негативний зовнішньоторговельний баланс, а також націоналізація «ПриватБанку».


Читати також:

  1. В Україні рекордно здорожчали продукти
  2. Продукти в Україні здешевіли
  3. Ціни на продукти: що чекає українського споживача навесні?
  4. Продукти харчування в Україні здешевіють
  5. Ціни на продукти побили рекорд

Тема : News