Прогноз зростання світової економіки погіршився

Міжнародний валютний фонд (далі − МВФ) до голосування за Brexit мав плани щодо поліпшення прогнозу зростання світового ВВП, адже показники китайської економіки виявилися вищими, аніж очікувалося. Також вповільнився спад бразильської і російської економік, повідомляє УНІАН. Втім, опісля референдуму МВФ уп’яте за останні 15 місяців погіршив оцінку зростання глобальної економіки.

У липні було оприлюднено бюлетень «Перспективи розвитку світової економіки», де зазначається, що зростання світового ВВП стримує посилення економічних, політичних та  геополітичних ризиків, а також невизначеність щодо виходу Великобританії зі складу Європейського Союзу (далі − ЄС).

Так, на 2016 і 2017 рр. МВФ знизив базисний прогноз глобальної економіки на 0,1 в.п., якщо порівнювати з результатами квітня, до 3,1% і 3,4% відповідно.

Перегляд оцінок в основному зумовлений ризиками Brexit, адже у випадку виходу Великобританії з Євросоюзу розвинені країни Європи можуть зіткнутися із негативними макроекономічними наслідками, такими як погіршення настроїв учасників ринків і зменшення інвестицій.

У прогнозі повідомляється, що хоча країни із розвиненою економікою і відчують негативний вплив, ті держави, ринки яких розвиваються, загалом не зазнають змін. Найбільше прогноз зростання знижено для Сполученого Королівства – до 1,7% цьогоріч і до 1,3% у 2017 році.

Очікується, що за підсумками 2016 року економіка ЄС зросте на 1,6%, американська – на 2,2%, а китайська – на 6,6%. Окрім ризиків, пов’язаних з Brexit, експерти фонду наголошують на інших виражених ризиках: для фінстабільності в країнах, ринок яких формується, затяжні проблеми в європейській банківській системі і «дестабілізуюче коригування» економіки Китаю.


Читати також:

  1. Прогноз зростання світової економіки
  2. МВФ знизив прогноз зростання світової економіки в 2013 році до 3,9%
  3. Morgan Stanley погіршив прогноз зростання світової економіки
  4. МВФ: прогноз зростання українського ВВП збережено
  5. Зростання світової економіки у наступному році не очікується

Тема : News