Рейтинг економічних свобод і Україна

В Індексі економічної свободи, який формується інститутом Heritage Foundation та виданням The Wall Street Journal, Україна посіла 162-гу позицію, як і торік.

Слід зазначити, що наша держава знаходиться в кінці рейтингу країн, економіку котрих визнали як “переважно не вільною”. У цій же групі на 153-му місці розташувалася Російська Федерація, втративши 10 позицій.

До когорти країн, економіка яких пригнічена, потрапила Білорусь, опустившись із 153-го на 157-ме місце. У цю ж групу аналітики зарахували Узбекистан і Туркменістан.

Як і торік, країнами з найбільш вільними економіками стали Гонконг, Сінгапур, а також Нова Зеландія. У кінці списку опинилися Венесуела, Куба та КНДР.

Під час складання рейтингу аналітики враховували ступінь економічної свободи, який розраховувався за дев’ятьма критеріями, серед яких ключовими були свобода від корупції, гарантування права власності, прозорість і ефективність держвитрат, гнучкість ринку праці і свобода торгівлі.

Нагадаємо, що в 2014 році Україна втратила сім позицій у цьому рейтингу, посівши 162-ге місце з 178 можливих, а два роки тому вона була на  155-ій сходинці.

До речі, у 2015 році спад вітчизняної економіки становив 9% і, за даними Міжнародного валютного фонду, Україна посіла п’яте місце в ТОР-10 найгірших економік світу.

США, Великобританія, Грузія і Латвія ввійшли до групи країн, економіка яких в основному вільна.

Раніше повідомлялося, що за результатами 2016 року показник інфляції в Україні може підскочити до 25%, що вдвічі перевищить урядовий прогноз – 12%.


Читати також:

  1. Україна стала 161 в рейтингу економічних свобод
  2. Україна стала 71 в рейтингу процвітаючих країн світу
  3. Рейтинг конкурентоспроможності країн у сфері туризму
  4. Україна увійшла в рейтинг країн з найбільш якісною вищою освітою
  5. Україна зміцнює позиції конкурентоспроможності

Тема : News