Що загрожує підприємцям, які використовують 1С?

Згідно з інформацією, наданою Олександром Ткачуком, керівником апарату голови Служби безпеки України (далі − СБУ), Рада національної безпеки і оборони України внесла до санкційного списку окремих розповсюджувачів популярної на українському ринку бухгалтерської програми 1С, пише видання “Страна.ua”.

Так, пан Ткачук закликав підприємців з обережністю використовувати у своїй діяльності подібні програмні продукти (далі − ПП) російських розробників.

Представник СБУ повідомив, що, оскільки програмні продукти 1С розробляються на території РФ, вони постійно зв’язуються із серверами, які також знаходяться в Росії, для передачі технічної інформації та оновлення. Тож український бізнес повинен бути готовим до можливих інформаційних витоків і приймати відповідні рішення щодо використання цих ПП.

Цікаво, що українське ДП “Єврософтпром”, якому належать права на “1С: Підприємство”, заявило, що їхні програмні продукти не є предметом досудового розслідування СБУ, не вважаються незаконними і не вилучалися.

Андрій Суботін, юрист підприємства, на прес-конференції в “Інтерфакс-Україна” заявив, що не знає про документи, якими б підтверджувався факт того, що продукт “1С: Підприємство” було внесено до санкційних списків чи його розповсюдження заборонено.

Як зазначила Вікторія Ільченко, бізнес-аналітик з продукції “1С: Підприємство”, на сьогодні в Україні цей ПП використовують майже 300 тис. підприємств. Такі програмні продукти від 2002 року розробляються, розповсюджуються і підтримуються на території України.

Що  ж робити українцям, якщо зі згаданим софтом справді виникнуть проблеми?

Як зазначає Ірина Колос, замгендиректора з правових питань ТОВ “НК-ІТ Проект”, навіть санкційне програмне забезпечення все одно реалізується в Україні, тож з юридичного боку бізнесу можна поки не хвилюватися.

В Україні ПП 1С реалізують більше 500 підприємств, що працюють за договором франчайзингу, тож навіть якщо кілька з них будуть звинувачені в порушенні законодавства, це не вплине на ситуацію на ринку, пише ubr.ua.

До речі, великий бізнес в Україні взагалі не використовує систему 1С – перевагу віддають рішенням від SAP, Microsoft, Oracle, IBM або Charisma.


Читати також:

  1. Як українські компанії використовують Інтернет
  2. Чи загрожує українцям масове безробіття?
  3. Що загрожує світові у 2017 році?
  4. Яким спеціалістам не загрожує безробіття в Україні?
  5. Усього 8% компаній використовують хмарні технології

Тема : News