Споживчі ціни в Україні підскочили на 13%

У серпні інфляція в Україні пришвидшила темпи до 0,8%, натомість у липні показник становив 0,4%. За рахунок сезонного здешевшання овочів та фруктів темпи інфляції були нижчими порівняно з 1% у червні або 3,8% цьогоріч у травні. Таку інформацію надає Держстат, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Експерти відомства повідомляють, що від початку поточного року в Україні споживчі ціни зросли на 12,9%. А у річному вираженні (по відношення до аналогічного місяця минулоріч) показник інфляції пришвидшився до 14,2% з 12,6% за підсумками липня, 12% − за результатами червня і 10,9% − за травневими підсумками.

Також у Держстаті повідомляють про зростання цін виробників. Так, у промисловості за серпень ціни зросли на 2,6%, у липні ріст склав 2,7%, у червні − 3,6%, а у травні − на 4,3%.

У повідомленні відомства також йдеться про те, що зростання цін виробників від початку року досягнуло позначки у 24,4%. У річному вираженні (порівняно з аналогічним місяцем минулоріч) ріст показав прискорення до 24,2% з 22,5% за підсумками липня, 15,9% − за підсумками червня і 8,8% − за результатами травня.

Нагадаємо, що за підсумками минулого року споживчі ціни в країні показали приріст на 0,5%, натомість роком раніше вони навіть впали на 0,2%. До речі, хоча й держбюджет на поточний рік сформований на прогнозі показника інфляції в 14%, але влада вже погіршила прогноз щодо інфляції на цей рік до 19%.

Також стало відомо, який показник інфляції очікується у 2015 році. Так, зі слів Анатолія Максюти, першого замміністра економрозвитку і торгівлі, у 2015 році показник інфляції збережеться на рівні 8,7-9,8%, а дефіцит держбюджету становитиме 3%. Про це йдеться у повідомленні видання Корреспондент.net.

Що стосується обсягу роздрібної торгівлі в Україні, то він впав вперше за останні 4 роки, повідомляє видання “Капітал”. Втім, за перші 7 місяців 2014 року товарооборот у грошовому вираженні продемонстрував приріст, що пояснюється стрімкою інфляцією.


Читати також:

  1. У травні в Україні знизилися споживчі ціни
  2. Купівельна спроможність українців падає
  3. Роздрібна торгівля в Україні показала приріст майже на 3%
  4. Падіння промвиробництва в Україні триває, а роздрібна торгівля процвітає
  5. В Україні зростає роздрібна торгівля

Тема : News