Столична нерухомість: ціни, попит, пропозиція

За повідомленням аналітиків порталу «Столичная недвижимость», у лютому поточного року середня вартість квартир, що виставлені на продаж на первинному ринку житлової нерухомості, становила 13 тис. 459 грн за м2. Ця цифра менша за січневий показник на 0,07%.

Але аналітики зазначають, що зниження цін на нерухомість не відбулося, якщо врахувати стадію готовності проектів. Тобто, у лютому цього року з продажу були зняті добудовані об’єкти, у яких вартість за метр квадратний значно вища, аніж у тих будинках, які перебувають на ранній стадії будівництва і були нещодавно виставлені на продаж. Саме за рахунок цього січнева ціна і виявилася вищою.

Ціни ж на квартири економ-класу демонструють зростання. Приміром, у лютому ціна зросла на 0,3%. У середньому вартість одного м2 на первинному ринку нерухомості в економ-сегменті наразі становить 9 тис. 987 грн.

У новобудовах класу «преміум», порівняно із січнем 2013, середня ціна за метр дорівнює близько 21 тис. 401 грн, зменшившись на 0,27%. У новобудовах бізнес-класу спад цін за м2 становить 1,13% − 15 тис. 240 грн.

За інформацією «ЛІГАБізнесІнформ», за 2013 рік у цілому вартість квартир на первинному ринку нерухомості виросте до 9%, у той час як вторинний ринок продемонструє незначне зниження цін. За словами Наталії Проніної, представника одного із житлових комплексів, ціни на первинному ринку житла зростатимуть ще три роки, хоча темпи зростання не будуть значними.

Експерт також зазначає, що наразі більш популярним є придбання житла у новобудовах, аніж на вторинному ринку, що пов’язано з поступовим знеціненням квартир, що були у вжитку, через застарілі комунікації та незадовільне енергопостачання.


Читати також:

  1. Попит на елітну нерухомість Києва зупинився
  2. Ціни на нерухомість знизяться
  3. У проблемних країнах Європи значно подешевшала житлова нерухомість
  4. Українці більше купують нерухомість
  5. Інвестиції в комерційну нерухомість України випередили прогнози експертів

Тема : News