У вересні ринок нерухомості припинить діяльність?

Як повідомляє портал нерухомості DOM.ria.ua, уже з вересня операції купівлі-продажу нерухомості в Україні можуть призупинитися на невизначений термін. Така ситуація виникне через затвердження Нацбанком постанови про обмеження готівкових розрахунків між фізособами до 150 тис. грн, яка набере чинності 1 вересня 2013 року.

Проблеми на українському ринку нерухомості вже у вересні-жовтні спричинить плутанина з процедурою переведення коштів продавцю. Сьогодні Національний банк пропонує такі варіанти розрахунку: переказ коштів з рахунку на рахунок і використання депозиту нотаріуса, який веде угоду. Також НБУ запропонував випустити спеціальні пластикові картки для розрахунків.

Але, за даними експертів порталу DOM.ria.ua, такі операції призведуть до здорожчання купівлі-продажу нерухомості на 1-3% від вартості об’єкта, адже доведеться сплачувати за відкриття рахунку в банку, комісію за переказ коштів, обмін валют. До прикладу, у разі купівлі недорогої квартири в Києві вартістю 35 тис. доларів витрати на проведення операції зростуть від 3 тис. до 10 тис. грн.

Важливим нововведенням є й те, що суми, більші 150 тис. грн, потрапляють під обов’язковий моніторинг. Банк зобов’язаний повідомити дані такої угоди у Держфінмоніторинг, а більше половини потенційних покупців не бажають оприлюднювати свої доходи.

Втім, новації дозволять покупцю здійснювати розрахунки безпечно. І це є чи не єдиним плюсом.

Дізнайтеся також, яка ситуація склалася на українському ринку оренди квартир у травні 2013 року.


Читати також:

  1. Енергоаудит припинить необґрунтоване підвищення комунальних тарифів
  2. Змінено порядок реєстрації нерухомості
  3. В Україні зникає готівка
  4. Український фондовий ринок втрачає гравців
  5. Ринок оренди квартир. Підсумки травня 2013 року

Тема : News