Україна піднялася на дев’ять позицій у рейтингу глобальної конкурентоспроможності економіки

Україна посіла 73 місце (з 144) в Індексі глобальної конкурентоспроможності (Global Competitiveness Index, GCI), зробивши ривок на 9 позицій порівняно з минулим роком, а лідером серед регіонів країни залишився Київ. Такі дані звіту, підготовленого Фондом «Ефективне управління» (ФЕУ) за підтримки Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ).

Серед факторів, які позитивно впливають на рівень конкурентоспроможності в Україні, – високий рівень готовності підприємств до впровадження інноваційних технологій, відзначили представники ВЭФ. Першість за цим показником належить Києву.

Так, найбільше число підприємств, що використовують у своїй роботі інноваційні технології,  знаходиться в столиці − 98, а найменше − в Севастополі  (усього 9).

Головною причиною, яка стримує розвиток конкурентоспроможності країни, є слабкість державних інститутів.

Приміром, Київ за цим показником посідає останнє місце серед усіх регіонів країни. Що цікаво, низьку оцінку ефективності роботи держінститутів також отримують і інші економічно сильні регіони країни.

Аналітики роблять висновок, що така ситуація виникла у зв’язку з підвищеними вимогами з боку корпоративного сектору до інститутів влади цих регіонів, адже за показниками технологічної готовності й розвитку ринку ці регіони мають лідируючі позиції в рейтингу GCI.

Отже, для розвитку конкурентоспроможності в цілому по Україні необхідним кроком стане впровадження й розвиток електронного уряду, вважають укладачі звіту.

Проведене ФЕУ опитування більш 2 тис. топ-менеджерів усіх галузей економіки країни також виявило й інші проблемні аспекти ведення бізнесу в Україні. Так, на думку респондентів, ефективно вести підприємницьку діяльність у нашій країні заважають нестабільна політична ситуація, неефективність державного апарата й високий рівень корупції.

Крім того, значна частина керівників акцентує увагу на обтяжливості податкового законодавства України.

Такі показники конкурентоспроможності, як ефективність роботи ринку праці, якість освіти й охорони здоров’я, отримали високі оцінки по всім регіонам України.

Нагадаємо, у рейтингу сприятливості ділового середовища Doing Business-2013 Україна посіла 137 місце у світі за легкістю ведення бізнесу.


Читати також:

  1. Україна зміцнює позиції конкурентоспроможності
  2. Україна стала 71 в рейтингу процвітаючих країн світу
  3. Україна посіла 67 місце у рейтингу ІКТ-розвитку
  4. У рейтингу світової торгівлі Україна стала 86
  5. G20 попереджають про ризики для глобальної економіки

Тема : News