Українські банки втратили 1/5 депозитів

Бойові дії на сході України спричинили чергову хвилю відтоку депозитних коштів з банків. Про це повідомляє видання “Вести”.

Зі слів Степана Кубіва, голови Нацбанку, від початку поточного року з депозитів було забрано 86 млрд грн, що становить 19,2% від усіх вкладів. Експерт зазначив, що коли ситуація почала заспокоюватися, відтік коштів почав стихати і банки працювали “в нуль”, але проблеми на сході країни знову спричинили зменшення депозитного портфелю.

Наразі пан Кубів оцінює загальну нестачу ліквідності банків у 56-86 млрд грн, але має надію, що вона заповнюватися, особливо завдяки додатковим вливанням акціонерів.

Також Степан Кубів відмітив, що з банківської системи України цьогоріч кошти витікали не лише через дії вкладників, але й через партнерів і акціонерів фінансових установ. Так, біля двадцяти банків так званої низької категорії вивели з країни майже 240 млрд грн.

Станом на 1 травня цьогоріч згідно з даними Нацбанку загальний депозитний портфель вітчизняної банківської системи становив 669,1 млрд грн, з яких 232,4 млрд грн − вклади корпорацій, а 436,8 млрд грн − вклади населення. Більшість коштів населення зберігає у нацвалюті − 221,1 мрд грн, а на валютних депозитах розміщений еквівалент 215,7 млрд грн.

Нагадаємо, за I квартал цьогоріч українська економіка відчула скорочення обсягу капінвестицій – падіння становило 12,8 млрд грн до 42,6 млрд грн.


Читати також:

  1. Українські банки втрачають іноземний капітал
  2. Названі найефективніші українські банки
  3. Українці вкладають гроші в невеликі банки
  4. Майже кожен четвертий український банк закінчив 2011 рік зі збитком
  5. Українські банки заробили вдвічі менше

Тема : News