Відновлення економіки єврозони вкрай сповільнилося

Згідно з даними зведеного індексу менеджерів по закупівлям (purchasing managers’ index), оприлюдненого компанією Markit, по єврозоні показник впав до мінімального значення за останні півтора роки. Це свідчить про те, що активність економіки єврозони залишиться слабкою і в найближчі кілька місяців.

Експерти компанії пояснюють уповільнення поновлення економіки регіону слабким попитом.

PMI яскраво характеризує темпи економічного зростання. Так, він “просів” з жовтневих 52,1 пункта до 51,4 у листопаді. Такий показник є лише трохи вищим критичного у 50 пунктів − відмітки, опісля якої стагнація економіки змінюється підйомом.

Вповільнення темпів відновлення економіки єврозони відбулося здебільшого через компанії, що надають послуги. А саме такі компанії переважають у регіоні. Індекс для цієї сфери зазнав падіння до найнижчого значення практично за рік. Експерти Markit відмічають, що сектор послуг більше, аніж виробничий, залежний від внутрішнього ринку, адже підприємства регіону можуть експортувати свою продукцію.

Кріс Вільямсон зазначив, що внутрішній попит в’ялий у Франції і Італії, знижується він і в Німеччині. Так, у Німеччині, що є провідним економічним рушієм валютного блоку, показник продемонстрував падіння до 52,1 пункта.

Що стосується показника PMI по новим замовленням, то він впав вперше від липня минулого року до позначки нижче 50 пунктів. В усіх секторах економіки єврозони відбувається процес зниження цін, а інфляція залишається на низькому рівні − 0,4%. Такий показник інфляції є значно нижчим за рекомендований Європейським центральним банком (“трохи нижче 2%”).


Читати також:

  1. S&P погіршило прогноз розвитку економіки єврозони
  2. Економіка єврозони відроджується?
  3. Єврокомісія прогнозує рецесію в 17 країнах єврозони
  4. Економіка Єврозони знову піде вгору лише у 2014 році
  5. Економіка єврозони відновлюється

Тема : News