Всесвітній банк прогнозує спад росту світової економіки

Світовий банк (СБ) прогнозує істотний спад темпів розвитку світової економіки на поточний рік. Відновлення в розвинених країнах проходить досить повільно, стримуючи тим самим загальносвітовий економічний ріст, йдеться в повідомленні СБ.

Світовий ВВП, за прогнозами банку, цього року виросте на 2,4%, тоді як раніше експерти очікували підйом на 3%.

Відновлення економіки передбачається ближче до кінця першого і в другому кварталі 2013 року, каже автор доповіді про світові економічні перспективи Ендрю Бернс.

Як і колись, побоювання експертів пов’язані з тривалим політичним протистоянням у США щодо підвищення крайньої межі боргових зобов’язань уряду і скорочення витрат. Ситуація, що склалася, призведе до втрати довіри до долара й занепокоєння на фінансових ринках, попереджають аналітики СБ.

Очікувані показники економічного росту для країн, що розвиваються, знизилися до 5,5% із червневих 5,9%. Ендрю Бернс зазначив, що підйом у цих державах продовжиться й становитиме 5,7% у наступному році й 5,8% − у 2015.

Аналітики банку також відзначають, що до глобальної фінансової кризи 2007 року економіка країн, що розвиваються, зростала приблизно на 7,5% на рік, а Китаю − на всі 10%. Цього року ріст ВВП КНР досягне 8,4%, однак пригальмує до 7,9% до 2015 року, йдеться в доповіді.

Економічні прирости в розвинених країнах будуть дуже низькими і, за прогнозами, досягнуть 1,3% цього року. Настільки низький показник пояснюється скороченням витрат, безробіттям і слабкою діловою й споживчою довірою. Разом з тим, темпи росту повинні прискоритися в 2014 і 2015 роках до 2% і 2,3% відповідно.

Підводячи підсумки, Ендрю Бернс порадив країнам, що розвиваються, продовжувати проводити свою монетарну політику й не звертати увагу на зміни в державах з розвиненою економікою. Адже ці країни повинні зосередитися на структурних питаннях і залученні інвестицій, аби зберігати стабільний ріст, підкреслив він.


Читати також:

  1. МВФ прогнозує повільне зростання світової економіки
  2. IT-сектор стане драйвером світової економіки
  3. МВФ знизив прогноз зростання світової економіки в 2013 році до 3,9%
  4. Зростання світової економіки у наступному році не очікується
  5. МВФ прогнозує інфляцію в Україні на рівні 7%

Тема : News