Як випускники вишів шукають першу роботу?

У середньому українському випускнику ВНЗ необхідно 4,9 міс. на пошук першої стабільної роботи. Цікаво, що чоловіки працевлаштовуються швидше – за 3,6 міс., натомість жінкам потрібно 6,6 міс.

Таку інформацію повідомляє УНІАН, посилаючись на результати дослідження, проведеного Українським центром соціальних реформ спільно з Інститутом демографії і соціальних досліджень НАН України. Дослідження проводилося за підтримки Міжнародної організації праці.

Результати продемонстрували, що в Україні показник зайнятості молоді становить 51,7% (дані за 2015 рік), у той час коли індекс зайнятості всього населення дорівнює 56,7%.

Як зазначив Ніл Вокер, координатор системи ООН в Україні, криза 2008 року змусила українську молодь стикнутися з такими несприятливими явищами на ринку праці, як зростання рівня безробіття, соціально незахищений та тривалий перехід від навчання до роботи, відсутність достатньої кількості висококваліфікованих робочих місць тощо.

У дослідженні повідомляється, що зарплата молодих працівників на третину нижча за рівень середнього місячного заробітку по Україні. Українці із середньою освітою на своїй першій роботі отримують вищу зарплатню, аніж працівники з вищою. Втім, працевлаштуватися шукачам із середньою освітою дещо складніше, аніж більш освіченим.

Також стало відомо, що через низьку оплату праці понад 30% працюючої молоді хотіли б змінити роботу. Більше половини молодих фахівців працюють без оформлення, також їм не доплачують за понаднормову працю, а майже 1/3 працівників мають набагато вищу кваліфікацію, ніж потрібна для тих обов’язків, які на них покладено.


Читати також:

  1. Яку роботу шукають українці старші 45 років?
  2. Українці восени посилено шукають роботу
  3. Роботодавці шукають студентів
  4. Ринок праці потребує менеджерів з продажу
  5. Хто в Україні шукає роботу?

Тема : industry News,News