Житло дешевшає не лише в Києві, але й в регіонах

За рік квартири в містах України здешевшали на 5-10% (серпень 2014 до серпня цьогоріч). Про це повідомляють у компанії Олімп-консалтинг, передають “Вісті”.

У столиці зниження цін на житло було більш суттєвим, аніж в інших містах. Але чому? Експерти пояснюють це тим, що ціни на квартири в регіонах були менш завищені, аніж у столиці, де вартість житла була неабияк переоцінена, особливо, якщо порівнювати з прибутками населення, адже 80% населення живе майже на мінзарплату, зазначає Андрій Гусельников, віце-президент Ліги експертів України.

Експерт відзначив, що саме столиця найбільш гнучко реагує на зміну споживчих настроїв, тобто, в центральному регіоні ціни швидше ростуть і швидше падають, а вже потім цінові тенденції розповсюджуються по регіонам.

Пан Гусельников висловив припущення, що наприкінці літа столиця пройшла цінове дно, про що свідчать дані за липень-серпень: вартість вторинки трохи піднялась − на 0,6%. Втім, хвиля зниження цін зачепила регіони: у Дніпропетровську ціни у серпні просіли на 1,3%, в Одесі падіння становило 1,2%, а у Львові − 1%. До кінця року учасники ринку прогнозують подальший спад цін у регіонах, він може сягнути 5-10%.

Підвищення цін на ринку старого житла можна очікувати лише опісля стабілізації економічної ситуації в країні, адже ціни на ринку можуть підвищуватися лише зі зростанням доходів населення.

Також стало відомо, що в серпні найбільш часто серед елітної нерухомості продавалися квартири – 70% від загальної кількості, натомість частка будинків становила 10%, а нежитлової нерухомості − 17%. Про це свідчать дані сайту “Столична нерухомість”.


Читати також:

  1. Вторинне житло в Києві зросло у ціні
  2. У Києві зростає попит на оренду житла
  3. Житло у передмісті столиці відчутно здорожчало
  4. Нове житло у передмісті Києва стрімко дорожчає
  5. У столиці зріс попит на найдешевше житло

Тема : industry News,News